Boven Suriname en Brownsberg
Door: susanneisinsuriname
Blijf op de hoogte en volg Susanne
17 Mei 2010 | Suriname, Nieuw Nickerie
Lieve allemaal,
Hoe is het in Nederland, ons klein kikkerlandje? Ik probeer de zon klein beetje naar jullie in Nederland te sturen. ;-) al is dat nu wel een klein beetje lastig omdat hier het regenseizoen is begonnen. Als we namelijk regen hebben, regent het erg hard maar een geluk de dag erop hebben we dan volop zon.
Afgelopen weekend ben ik op 4 daagse trip geweest oftewel trip; Paramaribo, Boven Suriname en Brownsberg. We reisden eerst naar de stad Paramaribo met de taxi vanuit Nieuw- Nickerie. Vroeg in de ochtend kwam hij ons halen oftewel 05.00uur. Rond de klok van 08.30 waren we in de stad Paramaribo. Daar hebben we ontbeten bij gasthouse‘’ Zus & Zo‘. Het eten liet lang op zich wachten maar het smaakte uiteindelijk wel lekker. Daarna zijn we gaan shoppen in de stad Paramaribo. Verschillende dingen gekocht zoals een leuke pet, hangmat, slippers en leuke ansichtkaarten. Dat was erg gezellig even winkelen. Daarna hebben wij gegeten bij het gasthouse. Tijdens het eten draaide ze 3 films op groot scherm over de natuur van Suriname. Daarna zijn we nog even gaan drinken en gaan slapen.
De volgende dag vroeg opgestaan want we werden opgehaald door onze reisleider André die de gehele 4 dagen onze trip verzorgde. Alle bagage werd in de auto geladen en de trip kon beginnen! André vertelde tijdens het rijden veel over de natuur en gebouwen waar we langs kwamen, erg interessant en leuk. We reden naar ’’ Atjoni’’ waar we hebben geluncht en daarna zijn we op een boot overstapte om ‘’Jaw Jaw’’ te varen. Bij aankomst op ‘’Jaw Jaw’’ hebben we de koffers van de boot naar de hutjes verplaatst. ‘’’Jaw Jaw’’ is een dorpje in Boven Suriname aan de Suriname rivier. We sliepen ik kleine hutjes aan het water. We hadden van 18.30 uhr tot 23.00uhr stroom verder was er geen mogelijkheid voor elektriciteit. Erg leuk om eens mee te maken!
De volgende dag stonden we om 07.15uhr op en begonnen met een heerlijk verfrissende koude douche en daarna hebben we ontbeten. Daarna zijn we verschillende dorpjes gaan bekijken. Door ‘’Jaw Jaw’’ naar het volgende dorpje ‘’L ‘spansie’ gelopen. Daarna de boot opgestapt en naar ‘’Tanloeka’’. Daar uitgestapt en verder gelopen naar ‘’Ferulansie sula’’’en verder gewandeld naar ‘’Aora’’ waar we geluncht hebben. Daarna zijn we verder gelopen naar ‘’ Gunsi’’. Zoals jullie lezen veel gelopen maar vooral veel gezien. In deze dorpjes wonen ‘’Bos criolen’’. Waar we veel armoede hebben gezien maar vooral gezien hoe de mensen daar leven en overleven was erg interessant en indrukwekkend op te zien.
De volgende dag zijn we met de boot terug gevaren naar ‘’Atjoni’’ daar overgestapt in de auto en gereden naar ‘’Baka boto’’. Deze weg was erg slecht oftewel veel grote kuilen en plassen met water. Soms slipte de auto even weg, maar onze reisleider had de auto gelukkig goed onder controle. Bij aankomst zijn we naar een Waterval gaan kijken. Helaas, niet zo’n groot succes want het water stond erg hoog waardoor de waterval meer een stroomversnelling leek. Even goed was dit ook mooi om te zien en we hebben lekker gevaren op het water! Bij terugkomst hebben we in de ‘’Solakreek’’ gezwommen wat erg verfrissend was maar de stenen en rotsen waren erg scherp dus het was wel even opletten. In de avond had onze kok Spagetti gekookt, Ja Italiaanse keuken kennen ze hier ook, hahah :-)
De volgende dag vroeg opgestaan want we gingen naar ‘’Brownsberg’’ naar een natuurpark met mooie watervallen hier had ik erg veel zin in. Met de Auto zijn we er heen gereden. Bijaankomst hebben we een jonge brulaap en andere mooie beesten gezien! Goed begin is halve werk! Daarna zijn we 6 dalingen naar beneden gewandeld. Dit was best opletten want je was gauw geneigd om te gaan glijden op het klei, bladderen en plassen met water. Maar na 3.5 km wandelen zagen we daar een hele mooie waterval genoemd de ‘’Irene waterval’’ Daarna zijn we gaan klimmen de zelfde weg terug. Dat klimmen vond ik veel minder erg, ik had namelijk meer grip met me schoenen waardoor het glijden niet voor is gekomen gelukkig!! Op het Plato zijn we nog 1 daling gaan maken en daar zagen we de ‘’Leo waterval’’ Vervolgens de zelfde route terug geklommen. Bij terug komst bij de auto voelde dit echt als een overwinning. Wat was dit geweldig om te zien en om dit te beleven!! Onder weg hebben we verschillende vogels ,vlinders gezien en brulapen gehoord. Tevens hebben we geslingerd aan lianen. Jullie weten wel, net als tarzan! ;-) Helaas na elk begin komt ook een einde dus ook aan deze mooie 4 daagse trip! Ik heb echt een geweldige trip gehad!
Iedereen bedankt voor de leuke en lieve reacties, ik lees ze met heel veel plezier door!
Jullie vraag betreft foto’s, dat is goede vraag! Ik ga mijn best doen om ze op het internet/site te zetten. Als dit gaat lukken?! Want eerlijk gezegd ben ik al blij, als ik even internet heb en dat ik mijn reisverhaal kan typen en mails kan beantwoorden.
Tot het volgende bericht!
Liefs kus Susanne (Suuske)
Tot het volgende bericht!
Liefs kus Susanne (Suuske)
17 Mei 2010 - 07:47
Dorien:
heyz suus,
mooie verhalen, en zo te horen bevalt het je goed. dalijk ben je niet anders meer gewend dan een koude douche. Zou wel leuk zijn als je foto's erop kon zetten, maar anders komen we straks bij jou thuis wel kijken als je weer terug bent. En hoe bevalt het werk in het ziekenhuis? ik wel erg benieuwd naar de verschillen met hier. Hier gaat het verder ook goed, we hebben trekkertrek in hoogeloon weer met moeite overleefd.
Heel veel plezier en pas goed op je zelf.
groetjes dorien -
17 Mei 2010 - 12:02
Ingrid:
heey meid,
leuk om te horen dat de trips goed zijn bevallen!! inderdaad een hoop geloop maar dan zie je vanalles!!
vond je het geen geklim zeg naar de irene waterval ik in iedergeval wel...
we lezen heel veel over je avonturen maar waar is het stukje ziekenhuis gebleven:P
xx -
17 Mei 2010 - 14:18
Sophie!:
Heeeee Suuske!:D
Internet was twee weken kapot bij ons thuis, maar net alle verhalen gelezen! woow vet man, Je kan nu al zeggen dat je een ervaring rijker bent. Ben idd ook benieuwd naar de foto's, die natuur is daar volgens mij zo mooi!
Nog heel veel plezier, geniet ervan, tijd vliegt;)
xxx