Trip; 'Blanche Marie Vallen'' - Reisverslag uit Nieuw Nickerie, Suriname van Susanne - WaarBenJij.nu Trip; 'Blanche Marie Vallen'' - Reisverslag uit Nieuw Nickerie, Suriname van Susanne - WaarBenJij.nu

Trip; 'Blanche Marie Vallen''

Door: susanneisinsuriname

Blijf op de hoogte en volg Susanne

03 Juni 2010 | Suriname, Nieuw Nickerie

Lieve allemaal,

Afgelopen weekend ben ik op trip geweest naar de Blanche Marie vallen, We hadden van andere stagiaires gehoord dat dit zeker de moeite waard was om een bezoek te brengen. Ik /we werden enthousiast en we hadden gauw de trip geboekt.

Blanche Marie;
Dit zijn mooie watervallen die je alleen kunt bereiken met een auto met 4wd. Over de Westelijke Bosontsluitingweg. De Blanche Marie ligt ruim 300km ten zuidwesten van Paramaribo, de weg zit vol met diepe kuilen. Over een uitgestrekt gebied van meer dan 100m lang raast het water naar beneden, zeker in de regentijd. De grootste ‘val’ is ruim tien meter. Het gekletter van het water is oorverdovend. Bij de vallen kan je tussen de rotsen met je zwemkleding veel plezier beleven. Als je een goed plekje uit zoekt wordt je door het water gemasseerd. Rondom de prachtig gelegen watervallen lopen diverse wandelpaden door het regenwoud. In het regenwoud verblijven verschillende mooie vogels en apen.

We waren met een grotere groep 11 personen gegaan. We werden opgehaald thuis en reden naar een houtzagerij daar werden de auto’s geparkeerd en we vaarden verder met de boot naar dorpje ‘’Apoera’’. We hebben ongeveer 4 uur op de boot gezeten. Je zou zeggen lekker op de boot bruin worden met een lekker zonnetje. Maar helaas we hebben veel regen op de boot gehad. Zelf een bliksem en een donder. Dat was wel erg jammer. We stapte de boot uit en daarna reden we een stukje naar soort gasthouse waar we 2 nachten sliepen. Bij aankomst hebben we rijst,kip en tyerblad gegeten. Daarna de volgende dag door besproken en gezamenlijk wat gedronken. We gingen gauw slapen want de planning was erg vroeg en strak gepland.

De volgende dag ik had er zin in om de ’’Blanche Marie vallen’’ te zien. Ondanks ik bijna geen oog dicht gedaan had, we sliepen namelijk met een 4en op een kleine kamer in stapelbedden waar het erg benauwd was. We hebben gezamenlijk ontbeten en we vertrokken volgens de geplande tijd.
Onze reisleider vertelde ons dat hij vannacht veel had wakker gelegen omdat hij deze trip nog nooit met boot heeft gedaan, maar dat dit wel van essentieel belang was dat we met de boot gingen omdat het water op de zandwegen richting de watervallen erg hoog stond en niet met de auto was te bereiken en dat hij uit veiligheid een boot heeft geregeld. We reden met 2 busjes/auto’s richting de watervallen, Na ongeveer 5 minuten rijden hadden we pech de auto was stuk. Na enige tijd te wachten konden we weer rijden gelukkig! Bij aankomst van de oever verdeelde we de groep in 2 boten die voor ons bestemd waren. Het was daar erg glad onze reisleider is namelijk uitgegleden. Nadat we de aantal personen over 2 boten hadden verdeeld hebben we in totaal maar 5 minuten gevaren en moesten we stoppen. Namelijk de andere boot was vol gelopen met water omdat het gewicht en de bagage niet goed was verdeeld tevens zat er een klein gaatje in de boot. Na het opnieuw verdelen konden we opnieuw gaan varen. We vaarden van 11.30 tot 16.30uur, terwijl de boottocht naar de ‘’’Blanche Marie’’ maar ongeveer 1 ½ uur zou duren. Doordat we tegen de stroming in moesten varen nam het veel tijd in beslag helaas. Pff eerlijk gezegd best een houten kont van dat zitten op een klein hard plankje, na 5 uur lang varen. Gelukkig was het redelijk droog gebleven op de boot alleen het laatste stukje begon het heel hard te regen toen we het beheerderhutje van de ‘’’Blanche Marie’’ al zagen. Maar plotseling viel bij het andere bootje de motor uit. Geen benzine meer, oftewel we zagen de andere boot langzaam afdrijven door de hevige stroming. Onze bootsman besloot om onze groep gauw af te zetten aan de oever om zo vlug mogelijk de andere boot te kunnen gaan halen. Nadat de andere groep was gearriveerd stelde onze reisleider voor om in badkleding verder te gaan. Want we moesten namelijk nog 900meter afleggen in de stromende regen. De reisleider vertelde ons dat we eerste instantie namelijk tot onze knieën met de tassen boven onze hoofd de 900meter af moesten leggen naar de ‘’Blanche Marie vallen’’ Vandaar het advies badkleding en geen fotocamera’s mee te nemen. Dit vond ik echt super balen, geen fotocamera meenemen ik was namelijk van plan om van de vallen hele mooie foto’s / filmpjes te maken. We moesten deze ervaring maar als herinnering bewaren zonder foto’s, na deze woorden baalde ik nog meer want ik wilde graag mijn familie, vrienden etc. de foto’s / filmpjes laten zien. Maarjaah, in de regen het fotocamera meenemen met alle risico’s van dien wilde ik ook niet. Dus helaas pindakaas. Toen we als verzopen katjes bij de o zo mooie ‘’Blanche Marie vallen’’ stonden bleek gelukkig iemand van de groep wel een camera meegenomen te hebben. Wat was ik blij!! :-) Ze vertelde dat ze alle foto’s die ze maakte zou mailen. Dit was echt heel fijn om te horen! Ik kon dit gelukkig niet alleen als herinnering houden maar ook laten zien op foto’s. Doordat we al de hele heenreis best wel pech hadden konden we maar hooguit 20minuten op de ’’Blanche Marie vallen’’ dit was erg jammer want het was echt prachtig om te zien en om het water te horen. Maar toen begon het avontuur pas echt eerlijk gezegd. Het begon al langzaam wat donkerder te worden en onze reisleider besloot om een klein stukje te varen en daarna te voet naar de hoofdweg te lopen. Omdat het namelijk veel te gevaarlijk was om in het donker in een bootje te zitten zonder licht en in het water met de snelle stroming. We hadden geen keus en we moesten dit wel doen uit eigen veiligheid. We stapte de boot in en met als vooruitzicht dat het maar een klein stukje lopen was, naar de hoofdweg dit vertelde namelijk onze reisleider. Maar helaas dit bleek niet waar te zijn. We begonnen met volle moed aan onze kleine wandeling die we voor de boeg hadden. We maakte een kleine gaslantaarn aan en we begonnen met lopen. Eerlijk gezegd wel fijn na zolang gezeten te hebben op de boot. Maar naarmate het later en donkerder werd in het bos, moest ik aan al die beesten zoals; slangen, insecten en aan al die andere dieren die in het oerwoud leven denken. In het bos lagen vele gladde paden met modder, grote en diepe plassen water op sommige plaatsen liep ik tot me knieën in het water. Ik voelde langs mijn slippers de bladderen,insecten en andere planten met doorns. Tevens bleef ik regelmatig kleven met me slipper in de waterplassen door de modder. Ik ben ze een paar keer kwijt geraakt en sommige stukken kregen we het advies van de reisleider om onze slippers uit te doen. Vooral in de diepe waterplassen vond ik het geen pretje, ik voelde de bladderen, insecten, steentjes etc aan me lichaam plakken. Hand in hand en zingend om de moed erin te houden liepen we door het donker. En jaah hoor of we nog niet genoeg pech hadden gehad onze gaslantaarn viel uit. Daar stonden we dan zonder licht in het pikkedonker pfff, dat was op zijn zachts uitgedrukt geen pretje. Met veel moeite kregen we hem gelukkig aan en liepen we verder. Onze reisleider herhaalde steeds; ”Kom op; nog een klein stukje” maar dat kleine stukje wat hij beloofde was meer dan 5 km lopen!! Ik keek op een gegeven moment echt uit naar het beloofde open stuk in het oerwoud want dan was het nog maar 100meter. Maar dit duurde echt nog heel lang doordat het nog steeds heel hard regende en we een klein lichtje hadden in het pikkedonker. Na 2.5 uur zagen we gelukkig de open plek in het oerwoud eind was in zicht. Daarna nog even doorbijten en de wandeling zat erop. Wat was ik blij dat ik in de verte autolampen zag. Eindelijk een auto en leven in het oerwoud!! Na een klein half uurtje rijden weer pech of we nog niet genoeg hadden gehad!! De autoband was geklapt oftewel kapot en was aan vervaging toe. We pakte gezamenlijk wat boterhammen en warmde we ons een beetje op door onze handen op de motorkap van de auto te leggen, echt te gek was helemaal bevangen van de kou. Toch te gek hé! Na enige tijd was de band verwisseld en reden we terug naar de gasthouse. Ik stond samen met anderen in de achterbak van de pick-uptruck. Dat was een hele leuke ervaring meteen een jeepsafari in het pikkedonker. We hebben gezellig gebuurd in de pick-uptruck en gezongen om de kou te vergeten. ;-) Rond de klok van 01.00uur zagen we gelukkig de dorpslichten na 17uur afgereisd te hebben voor 20minuten ’’Blanche Marie vallen’’ gezien te hebben. We gingen meteen onder een koude maar wel een frisse douche, heerlijk. Lekker warm aangekleed en nog soatosoep en een kop thee gedronken voordat ik ging slapen. Om 03.00uur lag ik eindelijk in mijn bed naar zo’n vermoeiende dag.

Ik heb deze hele trip in zoveel mogelijk details verteld en beschreven maar eerlijk gezegd ben ik bang dat jullie er eerlijk gezegd geen echte voorstelling bij kunnen maken. Gelukkig ben ik er redelijk ongedeerd met hier en daar wondjes en schaafwonden veilig terug gekomen. Maar een ding weet ik zeker dit was een hele ervaring met leuke en minder leuke momenten. Op de minder leuke momenten had ik misschien niet heel veel te missen maar nu na deze hele beleving kan ik er gelukkig met een lach erop terug kijken!;-) :-)

Ik houd jullie op de hoogte!!

Bedankt nogmaals voor de leuke mailtjes en sms’jes die ik van jullie mag ontvangen.
Tevens vind ik de reacties erg leuk om te lezen!Bedankt!

Liefs Susanne (Suuske)

• 03 Juni 2010 - 16:04

Ingrid:

heey meis,

weer een hele ervaring rijker da zie ik wel.
    wat een gedoe zeg, voor maar 20 minutjes watervallen te zien te hebben.. maar ben benieuwd naar de foto's want ben daar niet geweest.. over 24 dagen zien we elkaar!!

xx

• 07 Juni 2010 - 01:12

Hannie:

Hej Susanne,
    Leuk om je reisverslagen te lezen, wat een belevenissen. Je komt een heleboel ervaringen rijker straks weer terug.
    Geniet er nog van komende weken!

x Hannie