Thema; Bigi Pan, Colakreek etc - Reisverslag uit Nieuw Nickerie, Suriname van Susanne - WaarBenJij.nu Thema; Bigi Pan, Colakreek etc - Reisverslag uit Nieuw Nickerie, Suriname van Susanne - WaarBenJij.nu

Thema; Bigi Pan, Colakreek etc

Door: susanneisinsuriname

Blijf op de hoogte en volg Susanne

24 Mei 2010 | Suriname, Nieuw Nickerie

Beste Allemaal,

Het is weer tijd voor een verhaaltje uit het verre en warme Suriname. ;-) !

Trip Bigi Pan;
Bigi Pan is een natuurreservaat ten oosten van Nieuw- Nickerie in de zompige kunstvlakte met veel open water, moddervlakten en mangrovebossen. 72 Vogelsoorten broeden hier terwijl hier nog vele tientallen verschillende vogels te gast naar Bigi Pan komen. In Bigi Pan zijn vele witte reigers te zien maar ook rode ibissen zie je vaak. Ook andere vogels kom je vaak in Bigi Pan tegen zoals; visarenden, ooienvaars, sterns en flamingo’s. In het water is een groot aantal vissen, schaaldiertjes en insecten oftewel een Luilekkerland voor de vogels. De hutjes op het water worden vaak gebruikt door vissers, jagers en verhuurd bij trips.

We werden opgehaald door een vriend van de reisleider Kennet. We reden richting ‘’Paradijs” waar we de laatste boodschappen gingen halen voor de trip. Samen met Kennet naar een boom gelopen waar de broodvruchten hingen. Helaas de boom hing vol met broodvruchten maar er waren er geen 1 rijp. De planning van de kok moest gewijzigd worden. Kok besloot om rijst, met kip en obergine te koken. Hij kocht de ingrediënten en we reden verder naar de ‘’Suriname rivier’’ daar pakte we onze koffers uit de auto en liepen naar het water. We stapte in de boot en we werden in grote aantallen aangevallen door de vele muskieten die er zaten. Had gauw me eigen ingesmeerd met muskietengel want dat prikken en daarna het jeuken van bulten is verschrikkelijk! Tijdens het varen werd het gelukkig minder met de muskieten. We zagen veel natuur en verschillende reigers in het water en vogels in de bomen en langs de waterkant. Halverwege de vaartocht moesten we uitstappen uit de boot en de boot trekken over het zand naar een andere rivier. Dit was zegmaar de scheiding van de ene naar de andere rivier. Het zorgde ervoor dat het water van ‘’Bigi Pan’’ niet weg kon lopen en te hoog kun te komen staan. Wel erg actief zo’n onverwachte inspanning tijdens het varen. ;-) Het was gelukt de boot lag in de andere rivier. We vaarden weer rustig verder en zagen een kleine kaaiman (soort krokodil) aan de waterkant liggen. De reisleider vaarden naar de kant zodat we de kaaiman goed konden bewonderen en konden fotograferen. De reisleider vertelde dat zijn huid erg vol met beestjes zat en dat hij erg sloom was, waarschijnlijk had deze kaaiman weinig weerstand of was ziek. In de bomen zagen we verschillende ‘’Annie’s’’ Dat zijn grote zwarte vogels met een donker blauwe gloed. En reuze ijsvogel die is fel blauw is en een reuze zee arend gezien tijdens het varen. Na enige tijd varen, zagen we 3 a 4 hutjes staan midden op water. Welk hutje was van ons, dat was de vraag. We keken welke het beste kwaliteit was. Maar helaas we hadden niets te kiezen want onze reisleider had al een hutje gehuurd voor deze trip. Dit was een vrij grote hut(je) op het water. Aan de zijkanten van het hutje mochten de hangmatten hangen buiten het hutje met mooi uitzicht op het water. Erg apart midden op het water van ‘’Bigi Pan’’ zat en lag ik dan in mijn hangmat. Na even gerelaxt te hebben in me hangmat gingen we eten. Rijst met kip en obergine. Het smaakte niet slecht. Daarna zijn we op het rivier van ‘’Bigi Pan’’ gaan varen. In het water stonden verschillende bomen zonder bladeren. Deze bomen waren dood gegaan door het vele zoutte water waar ze in stonden. In de bomen verbleven veel mooie vogels die ik hierboven al eerder benoemde. Tijdens het varen hoorde we regelmatig de doodde bomen/takken langs de boot scheuren,de kleine motor van de boot had het soms zwaar te verduren. Ook sommige plaatsen waren erg ondiep, als we onze hand in het water staken tot onze elleboog konden we de bodem voelen. Ook kwam er in ondiepe stukken veel zwart water naar boven. Na een leuke boottocht kwamen we terug in ons hutje. Heel erg donker en we hadden maar een klein lichtje en zaklampen. Zo laat was het nog niet. In het donkere hutje hebben we vis gekregen die ze hadden gevangen en gebakken. Er zat veel graad in de vis maar met uitleg van de reisleider kregen we te horen hoe we deze vis het beste konden eten. Het smaakte niet slecht de vis alleen we hebben gezien hoe de vis klaargemaakt en ontvelt werd eerste instantie had ik al helemaal geen trek meer in de vis maar het viel mee. Daarna gezamenlijk in het donkere hutje een kaartspel gespeeld en daarna ons warm aangekleed voor de nacht. Want we sliepen buiten in onze hangmat :-) !! Lekker warm aangekleed en me in mij mijn laken gedraaid. Ik dacht ik zou weinig slapen en misschien wel koud hebben. Maar, raar maar waar ik viel volgens de andere vlug in slaap en inderdaad ik heb heerlijk geslapen in mijn hangmat, beter dan ik had verwacht! Dit was een leuke ervaring buiten in een hangmat slapen met uitzicht op water en de geluiden om me heen van de vogels en watergeluiden.

De volgende ochtend hebben we brood gegeten en hebben we heerlijk in onze hangmat tijdschriften gelezen. Na enige tijd zijn we terug gevaren, tijdens het terug varen hebben we verschillende kaaimannen gezien in verschillende maten. Grote, kleine en 1 kaaiman heeft de reisleider gevangen voor ons. Hij pakte de kaaiman bij zijn nek en tilde de kaaiman op richting de boot. Op afstand een kaaiman vond ik prima maar nu kwam de kaaiman met die enge ogen en grote tanden wel heel dicht bij. Ik kroop helemaal in de uiterste hoek van de boot vond het maar niets. Naar uitleg van de reisleider dat hij mij niets kon doen en dat hij hem goed en stevig vast hield durfde ik iets dichter bij te komen. Met een bonkend hart ging ik langs de reisleider staan en ging ik met de kaaiman op de foto, de angsten overwonnen maar evengoed vond ik dat beest maar niets. Na enige tijd gooide hij de kaaiman terug in het water de kaaiman liet zijn tanden zien en ik was blij dat we zonder wonden verder konden varen. Pfff een hele ervaring maar 1 keer is voldoende, vanuit de boot een kaaiman zien aan de waterkant lijkt me in het vervolg een beter plan. ;-) :-).Na een stukje verder te varen waren we weer bij de scheiding van de rivieren beland. We gingen weer uit de boot en trokken de boot de andere rivier in. Daarna zijn we verder gaan varen terug naar de kader waar onze trip is begonnen. We waren net op tijd de boot uit want het begon enorm hard te regenen. We zijn gauw in de bus gaan zitten waarmee we naar huis werden gebracht rond de middag zijn we thuis gekomen. We hebben onze koffer uitgepakt en daarna samen wat gegeten in ons appartementje/huisje. In de avond een spel gespeeld en daarna weer gaan slapen in een bed haha.

Deze week zijn we ook naar de
Colakreek gegaan.

Colakreek;
De colakreek is een groot recreatiepark wat voor vele Parmariobo’ers een favoriet uitstapje is in het weekend of op vrije dagen. Op een mooie zondag of vakantie dag zijn hier zomaar 2000 mensen. Eten en drinken en luieren met de hele familie. Het water is donker bruin van kleur, zeg maar echte cola kleur ;-) .

We reden met stralende zon richting colakreek. We gingen het water in, eerste instantie voelde het water koud aan maar naar enige tijd was het water lekker (effe wennen ;-) ) We hebben heerlijk kunnen zwemmen in het water. Op de bodem voelde je zand en bladeren die gevallen waren van de bomen. Je leek in dit water erg bruin, maar helaas echt bruin ben ik nog niet maar ik ben al wel iets verkleurd gelukkig tot op heden nog niet echt verbrand! Na enige tijd in het water voelde we regendruppels we zijn uit het water gegaan en besloten om tijdens het regenen wat te gaan eten. Helaas we hadden het eten op maar het regende nog steeds, daarna in een hutje tijdschriften gelezen. De tijd tikte langzaam weg en het bleef regenen. Helaas, maar dat is het risico van het regenseizoen. We hebben besloten om terug te reizen. Het was een leuke dag met een fijne verkoeling maar jammer van de regen. We hebben toch een leuke dag gehad en we hebben natuurlijk weer iets anders gezien!

Na de leuke tripjes is het weer tijd om te gaan werken. Het was deze week redelijk rustig betreft de aantal patiënten.

Het wassen deze week was helaas erg fout gegaan.Oftewel ik verzamelde alle witte was oftewel de uniformen en de witte hemdjes. Vulde de wasmachine met water en voegde zeep toe. Naar enige tijd was de wasmachine uitgedraaid heb ik het water verwijderd uit de wasmachine en daarna nog eens de wasmachine met water gevuld met water zonder zeep. De wasmachine was klaar. Ik haalde de kleren eruit en de was, was grijs geworden. Ik dacht, nee hé. Vervolgens de was met de hand in de in vanish gewassen maar helaas nog grijs. Later bleek dat er verschillende roestdeeltjes in de waterleiding zaten. Heb advies gevraagd aan de onder bewoners oftewel de verhuurders van het huis. Ze wist er gelukkig raad mee en ze heeft aangeboden om de was te wassen. Gelukkig goed resultaat de was weer wit! Ze vertelde dat het vaker voor komt en dat het door de waterleidingdingen komt die eigenlijk aan vervanging toe zijn. De waterleiding is van binnen aan het roesten vandaar metaal/roestdeeltjes en vieze was na het wassen ;-)

Dit waren de ervaringen van de afgelopen week.

De tijd vliegt voorbij ik zit al bijna 1 maand in het warme en het verre Suriname!

Tot het volgende bericht, ik houd jullie op de hoogte!

Liefs Susanne (Suuske) :-)

• 26 Mei 2010 - 13:37

Kim:

heey sus

mooie verhalen
    wel vies water waar je in hebt gezwomen haha
    maar waar blijven de foto's van de krokodillen en vogels en de andere uistapjes

veel plezier nog daar en geniet ervan

kuss kim (oirschot)

• 01 Juni 2010 - 14:09

Mijntje Van Der Lee:

Hallo Susanne,
    Zo te lezen heb je het goed naar je zin. Ook heerlijk dat jullie er op uit geweest zijn en zo het land ook wat kunnen verkennen. Alleen de kaaimannen zou ik ook niet zien zitten.
    hopelijk kon je het werk vervolgens weer snel oppakken.
    En voor je het weet zit je weer in het vliegtuig naar Nederland. Geniet dus nog maar heerlijk.Doe a.u.b. ook de groeten aan de anderen.
    Mijntje

• 02 Juni 2010 - 19:22

Ricky:

hee suuske,

Die verhalen zijn super gaaf om te lezen. Geniet ervan meid!!

gr'ts Ricky